top of page

Hat Sanatı

hatk_edited.jpg

Hat sanatı, özellikle Arap harflerini kullanarak yazıya hayat katma ve daha ilgi çekici şekilli, güzel hale getirme sanatıdır. Tarihin sayfalarında ortaya çıkan hat sanatı, birçok sanatçımız tarafından kendine bir uğraş olarak seçilmiştir. Böylece, İslamî öğeleri kendi içerisine katıp taşıyan hat sanatının zenginliği ile kültürümüzdeki motiflerin, düşüncelerin hazinesi birleşmiştir.

 

Kültürümüzde en aktif olduğu dönemden yani Osmanlı döneminden günümüze uzanan hat sanatı, içerisinde bulunduğu dönemin zenginliklerini içselleştirmiştir. Hat sanatı özellikle Osmanlı İmparatorluğu döneminde son derece popüler ve gözde bir sanat olarak öne çıkmıştır. Bu dönemde Osmanlı imparatorluğu'nun kökenleriyle beslenen Hat sanatı tarihimiz içinde kendi tasında yoğurulmuştur, hat sanatı bu dönemde birçok yazıt ve eserde kullanılmıştır.

 

Hat sanatının hem Osmanlı İmparatorluğu sınırları içerisinde hem de başka bölgelerde gelişim göstermesi ise Arap harflerinin gelişmesiyle doğrudan ilişkilidir. Arap harflerinin diğer ülkelerde gelişme gösterdiği dönemlerde, İslam dünyasının felsefe, bilim, din gibi konularda tüm insanlığı beslediği dönemlerde hat sanatı da giderek yaygınlaşmış giderek geniş ve kapsamlı bir hal almıştır. Hat sanatı 6.yüzyıl ile 10.yüzyıl arasındaki bir dönemde ortaya çıkmıştır. Kültürümüzün başka topraklara ve kendi içerisindeki zihinlere iletilmesi bağlamında çok kritik bir rol oynayan bu sanat türünde hat sanatı ile uğraşan sanatçılara da ‘’hattat’’ adı verilmiştir.

 

Hat sanatı bahsettiğimiz gibi farklı kültürleri zenginleştirirken aynı zamanda eş vakitli olarak kendi içerisinde de gelişmiştir ve farklı formlara sahip olmuştur. Kolay veya zor fark etmeksizin farklı motiflere ev sahipliği eden bu sanatın itinayla gerçekleştirilmesi için kullanılacak malzemeler önemlidir. Bu malzemelerin kalitesi ile eserin kalitesi doğru orantılıdır. Lakin yine de asıl yeteneğin hattatta olduğu unutulmamalıdır. 

 

  • Kaliteli bir Yazı Takımı: Hat sanatı icra edilirken yazının yazılması için kullanılacak kalem,fırça gibi malzemelerin bir arada bulunduğu takımdır.

  • Hokka: metalden, camdan ya da seramikten yapılmış, içine yazı mürekkebi konulan küçük kap.

  • Aharlı Kağıt: Kağıdın yazı yazmak için olan elverişini arttırmak amacıyla üzerine özel bir madde sürülmüş kağıttır.

  • Lika: Eskiden mürekkep hokkalarına konulan ipek kırpıntısı ya da ham ipek.

  • Mürekkep: Yazı yazmaya yarayan, kalemin batırıldığı maddedir.

  • Kalemdan: Kalem konan kutu, kalem mahfazası, kalemlik.

  • Mühre: Kağıtlar âharlandıktan sonra parlatmak için kullanılan aletin adıdır,

ise hat sanatının yapım aşamasında sıklıkla başvurulan temel malzemelerdir.

Türk Sanatları Atlası

bottom of page